Tradycja
Tradycja produkcji nalewki sięga lat 30. XXw. W samym sercu Tatr, gdzie znajduje się jedna z najbardziej urokliwych dolin Tatr Zachodnich - Dolina Małej Łąki - czynnych było kilkanaście szałasów, zbudowanych z grubych świerkowych bali. Przy szałasach zamieszkiwali górale, zajmujący się gospodarką pasterską.


1936-1939
W latach 1936-39 nasi pradziadkowie Jan i Karolina Budz Kwatercorz prowadzili tam równocześnie schronisko górskie. W wolnym czasie zajmowali się wytwarzaniem domowej nalewki z wykorzystaniem wysokogórskich roślin.
Litwor
Niezastąpionym składnikiem okazał się arcydzięgiel litwor, kryjący w sobie cenne właściwości lecznicze. Dbając o walory smakowe, dodawali naturalnego miodu z własnej pasieki. Turyści odwiedzający dolinę mogli doświadczyć serdecznej gościnności naszych pradziadków i zasmakować tatrzańskiego specjału.


Niezwykły aromat
Niezwykły aromat nalewki cieszył się wyjątkowym uznaniem wśród wszystkich smakoszy. Od kwietnia 1968 roku zaprzestano gospodarki pasterskiej w Dolinie Małej Łąki. Bezleśne wtedy obszary stopniowo zarastają kosodrzewiną i lasem.
Pomysł wyrobu nalewek zrodził się z potrzeby kultywowania rodzinnych tradycji.
Marka Tatrzańska
Idąc z duchem czasu dbamy o zachowanie tradycyjnych receptur, jednocześnie ulepszając je przez wprowadzanie nowych smaków. Wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów i do produkcji wykorzystujemy nie tylko górskie zioła, ale także owoce. Nasze nalewki to wyroby najwyższej jakości, sporządzone ze starannie dobranych, wyłącznie naturalnych składników. Produkcja odbywa się pod specjalnym nadzorem Urzędu Celnego - Skarbowego. Gotowy produkt zostaje ostatecznie poddany badaniom laboratoryjnym.
